Hari ini saya lihat di facebook saya video yg mengerikan… jika belum lihat click di sini. Oleh kerana kita adalah hamba Allah, wajib kita sedar bahawa semua yang berlaku adalah dariNya. Cuba anda fikirkan, adakah mereka semua inginkan perkara tersebut berlaku? Adakah orang suka accident? Yang pasti jawapannya tidak. Kecuai adalah penyebab, tetapi apabila telah berlaku, sedarlah bahawa semuanya daripada Allah.

Untuk itu, 1. Perlulah kita bertaubat di atas dosa2 kita, kerana ditakuti kita mati dalam keadaan masih berdosa.
                      2. Setiap kali perjalan, amalkan sunnah Nabi Muhammad s.a.w. dalam perjalanan.
                      3. Jadikan akhalak Nabi sebagai pedoman, ikut peraturan, doa dan sabar.
                      4. Baca doa naik kenderan.

Untuk selamat dalam perjalan maka kita diajar untuk beramal, kerana ummat Islam menyelesaikan masalah dengan amal. Apa amal yang nak dibuat?

Sebelum saya bercerita lebih lanjut, saya nak flash back cerita kawan saya yang balik ke Kelantan. Beliau memang menjadikan apa yang saya nak beritahu di atas sebagai amalan. Dalam perjalanan yang jauh, hampir dengan raya… kita balik kam[ung untuk beraya nie. Isterinya tak tahu drive. Dia kerja kat singapura, balik kerja penat. Malam tue, dia drive dan mengantuk sangat. kemudia, dia tertidur dan bila dia sedar keretanya parking kat tepi jalan. Subhanallah.

Amalan tersebut yang boleh kita amalkan ialah… BACA 5 SURAH 6 BISMILLAH. Macam mana tue?
Mula2 baca bismillah dan baca surah Qulya ayyuhalkafirun sampai habis, bismillah lagi dan baca surah izajaa anasrullah,sampai habis, bismillah lagi dan baca qulhuwallah sampai habis, bismillah lagi dan baca surah qul a’auzubirabbilfalaq sampai habis, bismillah dan baca qul a’auzubirabbinnas dan diakhiri dengan bismillah. (minta maaf diatas ejaan yang kurang tepat, harap dapat maklum surah2 yang saya maksudkan).

Macam mana? Boleh? Harap dijadikan amalan setiap kali perjalaan walaupun hanya hendak ke sekolah.

Related Posts with Thumbnails
Share